| 09/01/2016 - پنجشنبه 11 شهريور 1395
نوع جستجو را انتخاب کنید.
  • سایت
  • وب
Search
فارسی | العربی | English

بسته بندی میوه و تره بار در جهت اصلاح الگوی مصرف (21/02/1388)

مقدمه

امروزه در طرحهای ساماندهی وبرنامه ریزی تامین مواد غذایی اکثر کشورهای جهان بحث سورت و بسته بندی محصولات غذایی از جایگاه ویژه ای برخوردار است، زیرا که امکان بهره وری بهینه از امکانات مواد غذایی را ممکن می سازد. متاسفانه در ایران میزان ضایعات میوه وتره بار 350 کیلوگرم در یک تن می باشد که این مسئله نشان دهنده میزان اسراف را نشان می دهد، درحالیکه در کشورهای غربی میزان ضایعات میوه وتره بار زیر10 کیلوگرم در یک تن می باشد که این امر ناشی از اجرای طرحهای سورت و بسته بندی محصولات کشاورزی در این کشورها می باشد. با توجه به نامگذاری سال جدید توسط مقام معظم رهبری با عنوان اصلاح الگوی مصرف، مسئولان سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران را ملزم به نوآوری و تفکر در انجام برنامه هایی در جهت تحقق این پیام نموده است. البته هر چند طرح بسته بندی بصورت جدی از سال1383 با راه اندازی سیستم سورتینگ پیاز وسیب زمینی بدلیل اهمیت آن در سبد غذایی خانوارها شروع شده و درسال گذشته نیز در هر میدان و بازاریک غرفه به عرضه میوه های بسته بندی اختصاص یافته ولی در سال جدید بصورت بصورت جدی تر و با شتاب بیشتری طرح عرضه میوه وتره بار در راستای اصلاح الگوی مصرف،بصورت بسته بندی پیگیری خواهد شد. هم اکنون 26 غرفه فعال در میادین وبازارها بصورت اختصاصی مبادرت به عرضه میوه وتره بار بسته بندی می نمایند و کلیه غرف عرضه میوه نمونه در کلیه میادین وبازارها موظف به عرضه بخشی از محصولات خود بصورت بسته بندی می باشند.
 
اهداف سورت وبسته بندی میوه وتره بار
 
هدف اصلی طرح سورت و بسته بندی میوه وتره بار در راستای کاهش ضایعات واصلاح الگوی مصرف می باشد. البته با اجرای گسترده این طرح اهداف ذیل نیز تحقق پیدا خواهد کرد:
 
- درجه بندی میوه ها بصورت ممتاز - درجه یک - درجه دو - پس مانده درجه یک و دو و استفاده از آن در صنایع جانبی
-  مشاهده عددی محصول جهت خرید برحسب نیاز و دوری از اسراف
-  درج شرایط نگهداری میوه و تره بار جهت کاهش ضایعات
-  درج خواص بر روی میوه ها
-  درج نوع طعم و مزه (ترش، شیرین،ملس)
- نوع کاربرد، مثلا سیب زمینی برای مصرف سرخ کردن می باشد و یا برای مصرف آب پزی
- درج مکان کشت
- سهولت در عرضه و توزین
- جلوگیری از تحمیل بار اضافه به مشتریان
 
محصولات مشمول طرح 
 
بمنظور عملياتي نمودن سريعتر طرح در گام اول و با توجه به محصولات فصل حاضر و نظر به سورت پذيري بالا و آسيب پذيري پايين محصول در حين عملیات تفكيك و بسته بندي، محصولات ذيل در گام اول در نظر گرفته شده است .
- انواع پرتقال شمال ، جنوب ، وارداتی باستثناء انواع پرتقال رسمی
- انواع نارنگی شمال ، جنوب و وارداتی
- انواع سیب درختی داخلی و وارداتی
- کیوی هایوارد
- سیب زمینی و پیاز
 
 
مواد مصرفي وانواع بسته بندي براي هر يك از محصولات :شامل 8 روش
 
1-نایلون پانچ و کاست شده با درب بندی حرارتی
 
- هزینه سرمایه گذاری تجهیزات بسته بندی : اتوی ساده حدود 300 هزار ریال
- هزینه مواد مصرفی بسته بندی : حدود 200 ریال در هر کیلوگرم محصول
- سرعت و سهولت بسته بندی : حدود 160 کیلو گرم نفر ساعت
- محصول مناسب پیشنهادی برای این بسته بندی : انواع محصولات مدور ترجیحاً سورت 1 پرتقال تامسون

 
  2- ظرف فوم با پوشش استرچ فیلم
 
- هزینه سرمایه گذاری تجهیزات بسته بندی : اتوی ساده حدود 300 هزار ریال
- هزینه مواد مصرفی بسته بندی:شامل فوم و استرچ فیلم حدود 500 ریال در هربسته
- سرعت و سهولت بسته بندی :بعلت نیاز به چیدن محصول در ظرف سرعت پائین وحدود100کیلوگرم نفرساعت می باشد .
- محصول مناسب پیشنهادی برای این بسته بندی: کلیه محصولات با این روش قابل بسته بندی می باشد.

 

 

  
3- ظرف یک بار مصرف با پوشش استرچ فیلم
 
 - هزینه سرمایه گذاری تجهیزات بسته بندی: اتوی ساده حدود 300 هزار ریال
- هزینه مواد مصرفی بسته بندی: با توجه به نوع ظرف بین 600 تا 900 ریال در هربسته
- سرعت و سهولت بسته بندی : بعلت نیاز به چیدن محصول در ظرف سرعت پائین وحدود100کیلوگرم نفرساعت می باشد .
- محصول مناسب پیشنهادی برای این بسته بندی: کلیه محصولات با این روش قابل بسته بندی می باشد.
تبصره : عمق ظروف یکبار مصرف و فوم نباید از 2 سانتیمتر بیشتر باشد .
 

  
4- شانه کاسه دار مقوائی با پوشش استرچ فیلم
 
- هزینه سرمایه گذاری تجهیزات بسته بندی : اتوی ساده حدود 300 هزار ریال
- هزینه مواد مصرفی بسته بندی : شامل ظرف و استرچ فیلم حدود600تا 900ریال در هر کیلوگرم میباشد.      
- سرعت و سهولت بسته بندی : بعلت عدم نیاز به چیدن محصول،سرعت از سایر ظروف بالاتروحدود 140 کیلوگرم ساعت می باشد .
- محصول مناسب پیشنهادی برای این بسته بندی: کلیه محصولات با این روش قابل بسته بندی می باشد.

 
  
5- جعبه مقوائی با پوشش شرینگ پک
 
- هزینه سرمایه گذاری تجهیزات بسته بندی : دستگاههای شرینگ پک دارای انواع متفاوت بوده که قیمت آنها از 15 ملیون ریال تا 50ملیون ریال متغیر می باشد .
- هزینه مواد مصرفی بسته بندی : شامل کارتن و سلفون حدوداً 1000 ریال در کیلوگرم
- سرعت و سهولت بسته بندی : بعلت نیاز به چیدن محصول در ظرف سرعت پائین وحدود80کیلوگرم نفرساعت می باشد .
- محصول مناسب پیشنهادی برای این بسته بندی: کلیه محصولات با این روش قابل بسته بندی می باشد .

 

 

  
6- توری با درب بندی منگنه ای
 
- هزینه سرمایه گذاری تجهیزات بسته بندی : دستگاه منگنه حدود 30 میلیون ریال
- هزینه مواد مصرفی بسته بندی : شامل توری و سوزن منگنه حدود 100 ریال در کیلوگرم
- سرعت و سهولت بسته بندی : از کلیه روشها سریعتر لیکن امکان کنترل کیفی بسیار پائین میباشد. حدود 500 کیلوگرم نفر ساعت می باشد.
- محصول مناسب پیشنهادی برای این روش: سیب زمینی- پیاز- پرتقال
 
  
7- توری یکسر گره با درب بندی بست دسته دار پلاستیکی
 
- هزینه سرمایه گذاری تجهیزات بسته بندی: هیچ هزینه سرمایه گذاری تجهیزاتی ندارد .
- هزینه مواد مصرفی بسته بندی : شامل توری و دسته پلاستیکی حدود 120 ریال در کیلوگرم
- سرعت و سهولت بسته بندی : حدود 200 کیلوگرم نفر ساعت .
- محصول مناسب پیشنهادی برای این روش: سیب زمینی- پیاز- پرتقال
 
 

 

 
8- نایلون پانچ شده با درب بندی زیپ کیپ
 
- هزینه سرمایه گذاری تجهیزات بسته بندی : هیچ هزینه سرمایه گذاری تجهیزاتی ندارد .
- هزینه مواد مصرفی بسته بندی : حدود 350 ریال در هرکیلوگرم می باشد .
- سرعت و سهولت بسته بندی : 300 کیلوگرم نفر ساعت
- محصول مناسب پیشنهادی برای این بسته بندی: کلیه محصولات ترجیحاً محصولات بهاره مقام به ضربه در حین عرضه و حمل و نقل
 - محصول مناسب پیشنهادی برای این روش: سیب زمینی- پیاز- پرتقال
 
 

 

 
 
امیرهومان الهیاری
فرزاد بلندی
 
 
 
 
 


تعداد مشاهده: 7257
1389/10/6
print